SEMAKAN SAMAN POLIS DAN JPJ SECARA ONLINE DAN SMS

By  |  14 Comments

Semak saman Polis Trafik (PDRM) Melalui Online Dan SMS

Sebenarnya tahun lepas Admin kena saman sebab lesen mati. Tak sempat nak sambung tetiba je polis tu saman. So terpaksa lah akur kena saman jugak. Kalau ikutkan saman ni dah lama. Admin nak bayar saman tu hari tahun lepas dah tapi bila pergi mahkamah je pekerja dekat mahkamah cakap tarikh tu mahkamah tak bersidang. So Admin balik lah. Diam macam tu je. Tak bayar-bayar saman sampai sekarang.

Bukan apa Admin pergi mahkamah. Orang cakap kalau naik mahkamah kadar saman boleh dapat murah sikit sebab oleh buat rayuan. Kan? Lepas tu Admin tak nak ambil tahu dah pasal saman tu. Ingatkan saman tu terbatal macam tu je. Sekali check dengan internet. Ambik kau. Saman tu ada lagi. Tapi nasib baik saman tu murah je. RM150 je. Bilalah nak bayar saman tu ek? Murah-murah pun duit jugak kan? Melayang macam tu je duit nanti.

Sekarang ni kalau sape-sape yang nak check saman senang je. Semuanya dihujung jari je. Nak bayar saman melalui online pun boleh sekarang ni. Nak Admin tunjukkan macam mana cara nak check saman dan bayar saman? Ok. Admin tunjukkan macam mana.

1. Semakan saman PDRM secara online: KLIK SINI

2. Semakan saman PDRM melalui SMS:

Taip POLIS <jarak> SAMAN <jarak> [nombor pendaftaran/plat kenderaan] hantar ke 32728

Contoh: POLIS SAMAN SA3321S hantar ke 32728

3. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS:

Taip jpj <space> your IC Number and send to 37773

Contoh: jpj 123456734000 hantar ke 37773

 

4. Melalui SMS 15888

Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu

Taip POLIS SAMAN atau dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WAQ1234 dan hantar ke15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

 

Nota Kaki: Untuk semakan saman PDRM secara online anda perlu daftar dahulu akaun anda sebelum semakan dan pembayaran saman melalui laman web itu.

tags : cara untuk menyemak saman, semakan saman jpj, semakan saman online, semakan saman polis, semakan saman sms

14 Comments

  1. rosme bin juanaid

    24/07/2013 at 10:37 PM

    SD 4427C

  2. shahirah

    29/07/2013 at 1:46 PM

    SAMAN POLIS 940424146026

    • Anon

      13/01/2014 at 5:15 PM

      adeh.. buat aku terkentut baca pertanyaan ko ni

  3. jennifer

    30/07/2013 at 8:04 PM

    nak tanya sapa bleh bntu..lau saman tu dh 2 thun.. nak byar skrang… ada kna kan dnda x???? plezzz

    • sathya

      05/08/2013 at 3:33 PM

      tak, tak kena denda. Tapi check dulu online atau check kat balai traffic yang berdekatan.

  4. Mazlan

    21/08/2013 at 11:57 PM

    nak tau boleh ke kita beli kenderaan kereta umpamanya…saman ada 18 keeping atas nama kereta tu..dan boleh tak tukar nama kepada nama pembeli serta boleh tak nak hidupkan insuran dan roadtax???sila komen bagitau…

  5. aku X puas Hati

    01/09/2013 at 11:15 AM

    diorg tahan aku time tu ak dah berseatbelt dh…aku mmg jenis suka pkai seatbelt klu ke mna2..tapi aritu pas isi minyak aku kluar j dpan skit ada trafic light, so kat stu la aku pkai..rupa2nya kat stu ada sorg polis tggu dia bg report aku xpkai seatbelt kt kawan dia yg buat sekatan jln rya kt depan sna dlm 200 meter dri trfc light tu..haa smpai j sna aku trus kna saman…bangang kan??pdahal klu ikotkan law mmng diorg x leh saman ak..sb ak dalam keadan berseatbelt…haa bengang r sbb cuba klu jdi kat diorg tgk, polis pun bersepah x pkai setabelt..apa crita??sapa nak saman diorg??haa bangang!!!!!11

  6. macam comel je

    07/11/2013 at 2:55 PM

    salam .. aku nk cek saman online la .. cne ehh

  7. ini semua poyo

    14/01/2014 at 9:43 AM

    Macam mane nak cek saman?

  8. laieyka

    17/01/2014 at 7:44 PM

    Nk tanye ni..dulu sy ad pakai moto tp atas name org lain.. saman tu sy dh byr tp knp bila cek msh blm di byr lg..

  9. HELMIE

    21/01/2014 at 4:35 PM

    ADX 987

    • HELMIE

      21/01/2014 at 4:38 PM

      KENA saman ekor laa..dah la hutang orng banyak lagi,,.
      xbleh kurang ke,,duit bnyak nak di pakai nie..
      keje ot x ada sekarng..

  10. ssazli bin hasni

    28/01/2014 at 10:31 AM

    V

  11. Satin Sawal

    05/02/2014 at 4:15 PM

    Says ada bus familie bila saya Nanak sister da cucu cucu ikut Vila penguat kuasa ada bertugas says pula ditudu angkat orang ( kerita Sapu) walhal keluarga saya says bagi tahu tepi penguat kuasa ITU talk percaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>